SABIES QUE....


* Esterilitzant el teu gat millores la seva qualitat de vida. Un mascle esterilitzat no se’n va a buscar femelles en zel, no es baralla… Es torna més domèstic i tranquil. A més, desapareixen els marcatges de territori. Esterilitzant les gates disminuïm  el risc de que desenvolupin un tumor mamari, eliminem els crits de zel i sobretot evitem que criïn.

* Els gats de tres o quatre colors són femelles o mascles estèrils. I que els gats rossos, solen ser mascles?
 
*A les colònies controlades pots veure de seguida si un gat està esterilitzat o no fixant-te en les seves orelles? Mentre estan adormits, se'ls fa un tall en forma de V a l'orella. A la dreta si són femelles i a l'esquerra si són mascles. Així d'un cop d'ull sabem que estan esterilitzats i el seu gènere. En aquest dibuix en tenim un exemple:

* La ToxIplasmosis és una enfermetat parasitaria que afecta a gairebé totes les espècies de sang calenta, també les persones. Els gats i altres felins són els únics hostes definitius del Toxoplasma gondi, la resta som hostes intermediaris.
El gat s’infecta al ingerir paràsits  presents en teixits als hostes intermediaris (carn mal cuita, ratolins, aus). Els hostes i ntermediaris (incloses les persones) que han estat en exposats en algun moment al paràsit generen anticossos i no es tornen a contagiar.
El gat expulsa els ous en els excrements. Els ous necessiten almenys 24 hores per a ser contagiosos i només ens contagiarem tocant els excrements directament passat aquest temps.
Formes de contagi de la toxiplasmosis en humans:
Només n’existeixen dues: 
-Per transmissió congénita transplacentària al fetus en dones que adquireixin l’enfermetat per primera vegada durant la gestació. 
-Per ingesta d’aliments contaminats amb ous infectats (p.ex. verdures mal rentades), carn crua o mal cuita infectada. Tenir contacte amb gats no és perillós.
Els únics grups de risc serien les persones inmunosuprimides (pe malalts de VIH) o dones en gestació que tinguessin contacte per primera vegada amb el paràsit durant l’embaràs. Les mares que ja havien tingut contacte amb anterioritat amb el paràsit estaran inmunitzades i per tant protegides.
Què fer per evitar el contagi:
Evitar manipular carn crua i en cas de fer-ho, rentar-nos les mans molt bé després.
Cuinar completament la carn.
Evitar que el nostre gat caci i mengi animalons.
Higienitzar la safata de sorra abans de 24 hores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada